چربیها به مقدار کم در حدود ۰.۱ تا ۰.۳ درصد وزن تر قارچ را به خود اختصاص میدهند. ارقام قارچ سفید بیشترین مقدار چربی را دارند. مهمترین ویتامینهای موجود در قارچ خوراکی شامل: A، B1، B2، B6، B12، C، D، E و K مقدار و تنوع ویتامینهای موجود در قارچهای خوراکی بیشتر از اکثر سبزیجات است. قارچهای خوراکی دارای موادمعدنی پتاسیم، مس، فسفر، آهن، منگنز، مولیبدن و روی هستند و نقش این عناصر شرکت در فعل و انفعالات آنزیمی بدن است. در حالت کلی مقدار انرژی قارچهای خوراکی حدود ۸۵ تا ۱۲۵ کیلوژول در ۱۰۰ گرم است. استفاده از پسماندههای کشاورزی در پرورش قارچ به عنوان بستر کاشت، آلودگی محیطزیست را تا حد قابل ملاحظهای میکاهد. همچنین مزیت نسبی تولید قارچ در مقایسه با سایر محصولات کشاورزی عدم نیاز به زمین حاصلخیز است. در دسترس بودن زمین ممکن است بهعنوان عامل محدودکننده برای بسیاری از تولیدات کشاورزی باشد ولی برای پرورش قارچ عاملمحدودکننده نیست. در حالت کلی فضای موردنیاز برای پرورش قارچ در مقایسه با فضای موردنیاز برای سایر محصولات کشاورزی بسیار کم و محدود میباشد. پرورش قارچ علاوه بر ایجاد اشتغال در بخش کشاورزی، درآمد قابل توجهی نیز نصیب تولیدکنندگان قارچ خواهد کرد. سرمایه لازم پرورش قارچ بسته به میزان استفاده از تکنولوژی و دانشهای فنی مختلف و مراحل متفاوت میباشد. شرکت درنیکا سوبا نامدار برند Spirutik طرحهای توجیهی خانگی و صنعتی و دورههای آموزشی و مشاوره پرورش قارچ در اختیار شما قرار میدهد تا با خیال آسوده کسب و کار خود را راهاندازی کنید. .
تولید محصول قارچ خوراکی به شدت تحت تاثیر شرایط محیطی موجود در سالن ها می باشد. شرایط خنک ممکن است تا ۳۵ روز افزایش یابد. و ممکن است قارچ در این مرحله برای ۴ تا ۶ روز هیچ رشدی نداشته باشد پس از آن رشد سریع کلاهک آغاز می شود. چنانچه عمل تهویه زودتر از موعد مقرر صورت گیرد و یا آنکه سطح خاک پوششی بیش از حد خشک باشد اندام های باردهی معمولاً در حد فاصل خاک و کمپوست تشکیل می شوند. در هنگام هوادهی سالن ها اگر هوای کافی وارد سالن شود مقدار گاز کربنیک موجود در سالن کاهش یافته و تمامی اندام های باردهی قارچ به طور یکواخت رشد می نماید و مقدار محصول افزایش می یابد. برعکس اگر هوادهی به صورت ناقص انجام شود رشد قارچ به صورت یکنواخت نبوده و اندام های باردهی در مراحل رشدی مختلف روی سطح بستر مشاهده می شود. و با کاهش درجه حرارت میزان رشد قارچ نیز کاهش می یابد.
قارچ یک منبع غنی از کلسیم است.
این گیاه چربی و کلسترول ندارد، سرشار از پروتئین، ویتامین، مواد معدنی، فیبر و آب است و کربوهیدرات کمی هم دارد. به علاوه قارچ مقدار زیادی انسولین و آنزیمهای طبیعی دارد که به شکستن قند و نشاستهی موجود در غذا کمک میکنند. قارچ ترکیبات پیچیدهی دیگری هم دارد که عملکرد کبد، لوزالمعده و غدههای درونریز دیگر را هم بهتر میکنند و به علاوه باعث تقویت تشکیل انسولین و تنظیم سطح آن در بدن میشوند. افراد مبتلا به دیابت معمولا با مشکلات عفونی مواجه هستند مخصوصا در ناحیهی اندامهای حرکتی. این عفونتها برای مدت طولانی فرد را آزار میدهند. آنتیبیوتیکهای طبیعی موجود در قارچ به درمان این عفونتها و دردها کمک میکنند. قارچ یک منبع غنی از کلسیم است. این ماده برای قدرت و استحکام استخوان فایدهی زیادی دارد. اگر قارچ را به طور مداوم در رژیم غذاییتان بگنجانید خطر ابتلا به پوکی استخوان، درد مفاصل و کاهش تحرک را کاهش میدهید. ویتامین D به سختی در سبزیجات پیدا میشود و در واقع شکل خوراکی این ویتامین خیلی کم است. اما قارچ سرشار از ویتامین D است و این ویتامین به جذب و متابولیسم کلسیم و فسفر کمک میکند. به علاوه قارچ مقدار زیادی کلسیم و فسفر هم دارد.
وی اظهارداشت: این قارچ ها نیاز به کمپوست دارد و برای این حجم از تولید، ۷۵۰ هزار تن کمپوست در کشور تولید می شود. این کمپوست ها نیز توسط کارخانه های تولید کننده کمپوست تولید می شود که خود یک حجم و تبادل مالی به همراه دارد. مدیر گروه پژوهشی زیست فناوری قارچ های صنعتی سازمان جهاد دانشگاهی خراسان رضوی، ادامه داد: نه تنها در ایران بلکه در دنیا نیز گرایش به تولید این قارچ ها زیاد شده است. قارچ های دکمه ای پیش از این رتبه نخست را به خود اختصاص داده بودند اما اکنون رتبه چهارم را دارا هستند. در حالی که اکنون قارچ های خوراکی و دارویی نظیر شی تاکه و شاه صدف( جز قارچ های صدفی) رتبه اول و دوم تولید در دنیا را دارند. وی بیان کرد: از نظر تولید نیز همچنان قارچ های دکمه ای رتبه نخست در ایران را داراست اما قارچ های خوراکی و دارویی تولید بالایی ندارد. طبق روندی که اکنون دنیا در پیش گرفته است، دیر یا زود تولید این قارچ ها در ایران نیز مورد توجه قرار خواهد گرفت. .