تعریف قارچ : قارچ موجود زندهای است که سلولهای آن تک هستهای بوده فاقد کلروفیل ( سبزینه ) واز طریق ریسه یا همان اسپر تکثیر پیدا میکند. اسپر یا هاک ویا همان ریسه ذره بسیار ریزی است که حالت بیضی یا گرد داشته وقطر آن از چند هزارم میلیمترتجاوز نمیکند و آن را میتوان بذر قارچ به حساب آورد . یک قارچ کامل در طول دوره زندگی خود چندین میلیارد هاک تولید میکند. در حال حاضر پرورش قارچهای خوارکی به یکی از سودمندترین بخشهای اقتصادی در بیشتر کشورهای پیشرفته ودر حال توسعه تبدیل شده است ودر کشور ما نیز میتوان با برنامه ریزی صحیح در جهت اشتغال زائی هزاران جوان جویای کار باشد. در اوائل قرن ۱۶ یکی از پزشکان گیاه داروئی در کشور اطریش برای اولین بار مبادرت به شناسائی قارچهای اطراف شهر وین نمود. تعریف قارچکار : کسی است که از عهده تشخیص قارچ و انواع آن و کنترل و پیشگیری از آفات وبیماریهای قارچ خوراکی برآید. این گروه قارچها شامل سیاهکها ، زنگها ، قارچهای کلاهکدار ، قارچهای توپ پفکی … هستندکه ازاین میان قارچهای کلاهکدار موضوع بحث ماست . اهمیت قارچهای کلاهکدار از جهت بیماریهائی است که در پای درختان جنگلی ودرختان میوه ایجاد میکنند. قارچ را بوجود میآورند و ریسههای به وجود آمده جهت تغذیه درداخل ماده غذائی بستر کشت فرو رفته وگسترده میشود و از این ریسهها گرههایی کوچک تشکیل میگـردد ودر شرایـط مناسب پیکر قارچ یعنی کلاهک و پــایه به وجود میآید. .
برای رویش قارچها، باید به کمک کاهش دما، «شوک دهی» (Temperature Shock) انجام شود و این همان چیزی است که در طبیعت رخ میدهد. رشد میسلیومها به آرامی در پاییز انجام میشود و بعد از یک شوک دمایی در اوایل آبانماه، قارچها شروع به رشد خواهند کرد. در حقیقت، میسلیومها شروع به جوانه زدن میکنند که در ادامه، به قارچ تبدیل میشوند. به این جوانههای کوچک، «پین» (Pin) میگویند. در این مرحله، دمای هوا و رطوبت به رشد قارچ کمک میکند. در محیط مرطوب و دمای کم، پینهای بیشتری بوجود میآیند که در نهایت، قارچهای کوچکی را تولید میکنند. به عکس، در دمای بالاتر، پینهای کمتر و قارچهای بزرگتری به تولید میرسند. با توجه به اهمیت روزافزون پرورش قارچ در زمینه مشاغل خانگی، «فرادرس» اقدام به انتشار فیلم آموزش پرورش قارچ خوراکی در قالب آموزشی ۴ ساعته کرده که در ادامه متن به آن اشاره شده است. بعد از تمامی مراحل بالا، دما را در ۱۸ درجه سانتیگراد حفظ میکنند و تحت این شرایط، در هر هفته قارچها ۳ سانتیمتر رشد میکنند. !
قارچ صدفی Pdf
کلش گندم یا برنج . کیسه های پلاستیکی یا جعبه های پلاستیکی . جعبه های مخصوص حمل میوه را شسته در آب جوش فرو برده و خارج کنید تا کاملاً ضدعفونی شود. کف جعبه را به قطر ۱۵ سانتی متر بستر کاشت ( خیسانده ، ضدعفونی «آبگیری شده ) ریخته وسپس اسپان (بذر قارچ ) اضافه کنید. بدین طریق تلقیح اسپان و مواد بستر را ادامه داده و در لایه آخر بر روی بستر کاشت پلاستیکی کشیده و جعبه را به سالن پرورش منتقل کنید. کرده یا روی قفسه های فلزی که از قبل آماده شده و یا بلوک های قرار دهید. از این زمان تا مدت ۲۵تا۳۰ روز درجه حدرارت را روی ۲۲تا۲۴ درجه سانتیگراد و محیط را تاریک نگه دارید. ۴) وجود میز ویا قفسه ضروری است و بستر های کاشت نباید با کف اتاق تماس داشته باشند و بهتر است کیسه های حاوی بستر کاشت از سقف آویزان شوند. ۵) ابتدا باید سالن ویا محلول رقیق وایتکس ضد عفونی شود. .
همچنین بازدید از سالن های پرورش قارچ نیز میتواند در ایده دهی به افراد و راه اندازی درست سالن آنها موثر باشد. اگر کسی علم و عمل را با هم درآمیزد، میتواند در نخستین گام، موفقیتی بزرگ نصیب خود کند؛ موفقیتی که دیگان شاید پس از سال ها به آن دست نیافته باشند. آزمایش ایده های نوین، به کار گیری نیروه های بالقوه و استفاده از تجربیات مثبت دیگران نیز میتواند راه موفقیت را هموارتر سازد. باید یک سالن مناسب و تمیز همراه با تجهیزات و وسایل موردنیاز و داربست آماده کنیم. سپس سالن را برای مبارزه با آفت ها ضدعفونی کرد؛ و در مرحله بعد ساخت کمپوست (ترکیب و آماده سازی مواد اولیه ی مورد مصرف در بستر قارچ) است. سپس نگهداری کمپوست است. و و در آخر زمان برداشت محصول و مقدار آن است. چرا باید قارچ دکمه ای پرورش دهیم؟ ۹۶ از صحنه رقابت خارج شود و جای خود را به قارچ دکمه ای دهد. با توجه به نیاز غذایی و مصرفی جامعه و افزایش محبوبیت قارچ دکمه ای، بدیهی است که بهترین گذینه برای پرورش قارچ دکمه ای است.