رنگ کلاهک این گونه قارچ سفید یا خاکستری و گاهی قهوهای است. در میان انواع پرورش یافته قارچ صدفی، کلاهکهای زرد، صورتی و آبی نیز وجود دارد. زیستگاه قارچ صدفی در میان پوشش گیاهی انبوه و زیر درختان افرا و بلوط بوده که معمولاً پس از اولین بارش صبحگاهی رشد میکند. این نوع از گونه قارچ مرگبار Amanita بوده که آمار بیشترین مسمومیت ناشی از مصرف قارچ را به خود اختصاص داده است. قارچ کلاه مرگ با گستردگی ۱۵ سانتیمتری و به صورت چسبیده به ساقه در رنگهای قهوهای، زرد، سفید و سبز در زیر درختان بلوط، کاج و دیگر و درختان جنگلی رشد میکند. این قارچ سمی نوعی دیگر از گونه خطرناک Amanita بوده که نام آن برگرفته از ساقه و کلاه سفیدرنگ و زیبایش است. ظاهر سفید درخشان کلاه، ساقه و خزه قارچ نابودکننده فرشته ویژگی بارز این قارچ سمی است که مانند دیگر انواع گونه Amanita در کنار ریشه درختان جنگلی و نیز مراتع و چمنزارهای نزدیک جنگل یافت میشود.
.
قارچ صدفی خوراکی
می توان کیسه های کشت شده را روی زمین هم قرار داد. کنترل دما و نور : از اولین روز کشت تا مدت ۲۵ الی ۳۰ روز دما روی ۲۴ درجه سانتیگراد نگهداری شده ؛در صورت امکان محیط را تاریک می کنند. نورخورشید برای قارچ صدفی مناسب نیست.پس ازاینکه سطح کاه پوشیده ازتارهای سفید رنگ و ظریف قارچ صدفی شد. سوراخ هایی به فاصله ۲۰ تا ۲۵ سانتیمتر و به اندازه کف دست در اطراف کیسه کشت شده ایجاد و با آ بپاشی مداوم کف سالن رطوبت محیط را افزایش می دهند . در این زمان دما به ۲۰ درجه سانتیگراد کاهش داده می شود. وجود نور یک لامپ در این زمان ضروری بوده و با عث افزایش محصول می شود .قارچها پس از یک هفته دیگر آماده برداشت می با شند . آبیاری : زمانی که کیسه ها پاره می شوند ؛ چنانچه رطوبت محیط پایین پاشد ؛ سطح کاه خشک شده و بایستی با مقادیر خیلی کم آب ؛ بصورت اسپری آبیاری شوند .
قارچ صدفی کبابی
کشت و پرورش این قارچ در مقایسه با قارچ های دیگر بسیار ارزان و کم هزینه است و می توان در مقیاس کوچک و کارگاهی به کشت آن پرداخت. ۲- حرارت بالا را تحمل می کند. به این قارچ اصطلاح پوست کلفت داده می شود چون تحمل شرایط شرایط سخت را می تواند داشته باشد. یعنی رنج دمای آن ۳۰-۲۰ درجه سانتی گراد است. حتی این قارچ در دمای ۱۹ درجه هم می تواند رشد کند. قارچ صدفی از خانواده پلوره تاسه است. راندمان کاری و عملی بالایی دارد . محصول زیادی می دهد . ۱- این قارچ خیلی زود فاسد می شود و باید از تولید بازاریابی را انجام داد و چون فقط چند روز می توان آن را در فروشگاهی نگهداری کرد. ۲- در محیط قارچ صدفی اسپور(هاگ) در هوا پراکنده است و برای سلامت کارگرانی که به اسپور حساسیت دارند خطرناک است که حتما باید ماسک زد. ۳- در محیط این قارچ ۱۰۰ درصد حشره دارد که این خود آفت است و عامل بروز انواع بیماری های قارچی و باکتریایی می شود که باید در و پنجره های محیط کشت را با توری بپوشانیم.
قارچ صدفی تیره
قارچ صدفی، گروهی از قارچ های تیغک دار هستند. حدود ۴۰ نوع قارچ صدفی وجود دارد از جمله Pleurotus ostreatus (P. که همه انواع آن خوراکی هستند و معمولا در غذاهایی مانند پاستا و به صورت سرخ کرده میل می شوند. آن ها به دلیل خواص چشمگیر تقویت کننده سلامتی شناخته شده اند و حاوی انواع مختلفی از ترکیبات گیاهی هستند. در حقیقت آن ها از قرن ها قبل در طب سنتی استفاده شده اند. در ادامه این مقاله با همه ی فواید قارچ صدفی برای سلامتی بدن و همچنین ارزش غذایی و نحوه استفاده از آن بیشتر آشنا خواهید شد. قارچ های صدفی دارای فیبر، ویتامین ها، مواد معدنی و سایر مواد مغذی مهم هستند. آن ها همچنین دارای کربوهیدرات کم هستند بنابراین برای افرادی که از رژیم های غذایی کم کربوهیدرات پیروی می کنند انتخاب خوبی می باشند. این قارچ ها همچنین حاوی مقادیر کمتری از سایر مواد مغذی از جمله ویتامین D و سلنیوم هستند.
دما در این مدت بایستی به طور میانگین ۲۴ درجه ثابت نگه داشته شود. رطوبت بین ۵۰ تا ۷۰ درصد تنظیم می شود. برای ایجاد رطوبت می توان با آب پاشی سطح کیسه و کف سالن یا ازدستگاه رطوبت ساز استفاده نمود . در روزهای ۳ -۱ بعد از تلقیح ، کیسه ها بایستی در دمای ۲۰ درجه سانتی گراد و تهویه ملایم ورطوبت ۹۰ -۸۵ % نگهداری شود . • توجه داشته باشیم که کاهش نور وافزایش co2 به دلیل عدم تهویه مناسب باعث کوچک شدن کلاهک وبلند شدن ساقه می شود. • کاهش دما به زیر( ۱۷- ) درجه سانتی گراد باعث تیره شدن کلاهک می شود. • از اسپری کردن آب روی میوه قارچ پرهیز شود . پس از گذشت ۱۸ تا ۲۵ روز از مرحله تلقیح کمپوست ها میبایستی به کیسه ها شوک وارد کرد. بین ۲۷ -۲۴ روز بعد از تلقیح ،محصول قارچ قابل برداشت بوده وقبل از پیر شدن و ریزش اسپور ها یعنی قبل از اینکه لبه های قارچ باز شوند باید آنها را برداشت کرد. برداشت کلاهک زمانی انجام می شود که قطر آن حدود ۸ تا ۱۰ سانتی متر باشد. کوچکتر از این اندازه از لحاظ اقتصادی مقرون به صرفه نمی باشد و بزرگتر از این اندازه باعث زرد شدن اطراف قارچ و تولید اسپور می شود که بازار پسندی محصول را کاهش می دهد. در شرایط مناسب به ازای هر کیلو کاه خشک بستر ۷۰۰ گرم تا یک کیلو گرم قارچ تازه بدست می آیند. ته ساقه های قارچ را با چاقو جدا نموده و کلاهک های قارچ را یکی یکی در ظروف یکبار مصرف قرار می دهیم. • محمدی گل تپه، ابراهیم و ابراهیم پور ،۱۳۷۹ ،اصول پرورش قارچ های خوراکی، انتشارات دانشگاه تربیت مدرس. • صاحب فصولی، سعید و محمدرضا فعلی،۱۳۸۳ ،کشت و پرورش قارچ صدفی ، مرکز نشر سپهر. • عزیزی، اصلان،۱۳۷۶ ،بکارگیری مواد زائد کشاورزی برای تولید قارچ صدفی و خوراک دام، نشرآموزش کشاورزی.