قارچ صدفی (Pleurotus ostreatus) بعد از قارچ دکمه ای سفید و شی تا که، سومین قارچ خوراکی مهم دنیاست. تولید و پرورش این قارچ همچنین در کشور ما ایران در حال گسترش است و پس از قارچ دکمهای در موقعیت دوم قرار دارد. یکی از روشهای سریع و کارآمد برای ایجاد خصوصیات مطلوب در گیاهان زراعی و همچنین قارچهای خوراکی استفاده از القاء موتاسیون است. با این وجود، اطلاعات علمی کافی و جزئیات دقیق آزمایشی در مورد القاء موتاسیون در قارچ های صدفی وجود ندارد. از این رو، این مطالعه با هدف بدست آوردن یک روش قابل اطمینان در القاء موتاسیون فیزیکی و شیمیایی به وسیله تشعشع فرابنفش و اتیل متان سولفونات در بازیدیوسپورهای قارچ صدفی واریته فلوریدا انجام شد. نتایج این تحقیق نشان داد تشعشع فرابنفش در فاصله ۴۵ سانتی متر در مدت زمان ۱۲۰ ثانیه، و اتیل متان سولفونات در غلظت حجمی-حجمی ۵/۱ % بیشترین تاثیر کشندگی بر روی بازیدیوسپورها (بیش از ۹۵%) در مقایسه با اسپورهای تیمار نشده را داشت. بعلاوه دز ۵۰ درصد کشندگی (LD50) بازیدیوسپورها هنگام تشعشع ,UV 41.33 ثانیه و این عدد در EMS در غلظت حجمی- حجمی ۵۸.۸۹% تعیین شد. یافتههای این پژوهش، در تحقیقات بعدی بر روی بررسی خصوصیات ریخت شناسی، رشد میسلیوم و تولید اندام میوهدهی در اسپورهای جهش یافته کاربرد خواهد داشت. همچنین شرایط آزمایشی بررسی شده در این تحقیق می تواند جهت القاء موتاسیون در سایر قارچهای بازیدیومایست از طریق تشعشع UV و تیمار EMS مفید واقع شود.
فیلم پرورش قارچ صدفی
تا درصد رطوبت واقعی سالن را نشان بدهد. به منظور کنترل رطوبت سالن های پرورش باید از چند دستگاه رطوبت سنج هم تراز بستر رویش قارچ در جاهای مختلف سالن استفاده نمود. در روش تجربی تعیین رطوبت می توان انگشت دست را بعد از خیساندن در مقابل جریان ملایم هوا نگاه داشت. در صورتی که احساس خنکی در اثر جریان هوا حس نشد بیانگر عدم تبخیر و اشباع بودن رطوبت محیط است. البته یک پرورش دهنده با تجربه قارچ بعد از دو سه دوره پرورش به راحتی می تواند رطوبت محیط و بسترها را تشخیص دهد. وارد کردن اکسیژن به مکان پرورش قارچ و خارج کردن گاز دی اکسید کربن از مکان پرورش را تهویه یا هوادهی گویند. گاز دی اکسید کربن در اثر تنفس میسلیوم قارچ تولید می شود و قسمتی نیز توسط موجودات ذره بینی فعال در بستر کاشت به وجود می آیند. اگر مقدار این گاز در محیط پرورش به بیش از ۲۰ درصد برسد اندام جنسی قارچ ( بار قارچ ) غیر طبیعی شده و کلاهک قارچ رشد نمی کند.
!
این کار را در مورد قارچهای دیگر نیز انجام دهید. سپس پودر قارچ را با ۱ قاشق چایخوری نمک، ۱ قاشق چایخوری پودر فلفل سیاه و ۲ قاشق چایخوری نشاسته ذرت مخلوط کنید و در یک ظرف شیشهای بریزید و در ظرف را محکم ببندید. از این مقدار مواد ۱ پیمانه پودر قارچ بهدست میآید. این روش شباهت زیادی به روش سفید کردن دارد فقط به جای آب داغ و آب سرد از بخار استفاده میشود. سبد مخصوص بخارپز کردن را به نحوی در ظرف آب جوش قرار دهید که در تماس با آب نباشد و روی آن قرار بگیرد. قارچها را به مدت ۲ دقیقه داخل سبد بریزید. سپس آنها را داخل آب سرد فرو ببرید و بعد آبکشی کنید. بخار آب جوش باعث تمیز شدن، نیمپز شدن و سفید شدن قارچها میشود. قارچها را داخل ظرفهای کوچک پلاستیکی بریزید و آنها را داخل فریزر بگذارید. قارچها را میتوانید هر زمان که خواستید در سوپ و یا سایر غذاها مورد استفاده قرار دهید.
تذکر: کود گاوی برای کمپوست استفاده نمی شود، زیرا زود تجزیه نمی شود و پایدار هستند. کود اسبی برای تهیه کمپوست استفاده می شود، باید به همراه کاه و کلوش گندم، جو یا برنج که به عنوان بستر حیوان مصرف می شود در فواصل کوتاه جمع آوری گردد. کود مواد مصرفی نباید همراه با خاکروبه یا مخلوط با کود سایر حیوانات باشد، همچنین همراه کود نباید آب زیادی وجود داشته باشد زیرا در غیز این صورت عمل کمپوست سازی رضایت بخش نمی باشد. ج- مواد غذایی کنستانتره: این مواد غالباً در جیره غذایی حیوانات مصرف می شوند و شامل سبوس گندم، سبوس جو، پوسته برنج و مواد غذایی حاصل از دانه های ذرت، سویا و گندم و کنف می باشد. این ترکیبات حاوی دو ماده ازُت و کربوهیدرات می باشند که به تدریج احتیاجات قارچ را تامین می نمایند. ازت موجود در این مواد از ۳ تا ۱۲ درصد متغیر می باشد. میزان روغن و سایر عناصر و املاح معدنی موجود در بعضی از این مواد کنستانتره روی ارزش غذایی قارچ اثر می گذارد.
نکته: یکسری از نمونه های احشایی به طور طبیعی فاقد میکروارگانیسم هستند مثل خون یا مایع مغزی نخاعی اما سایر نمونه های احشایی دارای میکروارگانیسمند. نکته: هر چقدر برداشت عمقی تر و نزدیک به بافت زیر ناخن باشد نتیجه بهتری میدهد. نکته: در کلیه مراحل نمونه برداری از ناخن میبایست کاغذی آغشته به محلول ضد عفونی کننده زیر دست یا پای بیمار قرار گیرد تا از پخش شدن عناصر قارچی در آزمایشگاه جلوگیری به عمل آید. ۱-در آزمایشگاه های قارچ شناسی حتما از روپوش استفاده کنید. ۲-اگر خراشی بر روی دست خود دارید حتما قبل از ورود به آزمایشگاه با چسب زخم یا دستکش آن را بپوشانید. ۳-در کار آزمایشگاه شتاب زدگی ممنوع. ۴-از رفت و آمدهای بی مورد در فضای آزمایشگاه جلوگیری شود. ۶-چنانچه دست آلوده به عناصر قارچی شد بلافاصله با آب و صابون شسته شود استفاده از الکل ایزوپروپیل۷۰%نیز میتواند مناسب باشد. ۷-در آزمایشگاه قارچ شناسی میبایست رطوبت کافی و دما ثابت باشد. ۸-هوای موجود در ازمایشگاه باید ساکن باشد تا از پراکندگی عناصر قارچی جلوگیری به عمل آید.