به طور کلی در کشور، دو نوع قارچ تولید میشود؛ قارچ صدفی و قارچ دکمهای. صدفی را قارچ سنتی و دکمهای را صنعتی هم مینامند. همان طور که از نامها پیداست، میزان تولید نوع سنتی در سالهای اخیر، به شدت افت کرده است و در سال ۹۶، تقریبا همه تولیدکنندگان کشور، سراغ تولید قارچ صنعتی رفتهاند. از جمع موارد فوق در مییابید که در مجموع بیش از ۱۶۰۰ واحد پرورش قارچ در کشور فعالند که برای شما رقیب محسوب میشوند! در ضمن معلوم است که واحدهای تولید قارچ در کشور مثل قارچ رشد کردهاند و سطح تولید این محصول از سال ۱۳۸۰ تاکنون حدود هفت برابر شده است. با این حال، این موضوع نباید به منزله اشباع بودن بازار تلقی شود. اجازه بدهید همچنان، قبل از این که سراغ محاسبات اقتصادی این کسب و کار برویم، کمی دیگر در ارقام کلان سیر کنیم. این اعداد و ارقام به شما کمک میکند که روندهای کلی و وضعیت کسب و کارتان را به تصویر بکشید و بتوانید تصویری قابل قبول از روندهای آینده داشته باشید. !
پرورش قارچ صدفی در منزل
زمانیکه صحبت از قارچ به میان می آید بیشتر افراد قارچهای کلاهکدار و خوراکی را در ذهن خود تداعی میکنند. ولی قارچها دارای تنوع زیادی می باشند، دسته ای از آنها تک سلولی بوده و با چشم دیده نمی شوند و به عنوان انگل روی موجودات زنده زندگی می نمایند و مواد غذایی را از بدن آنها بدست می آورند. این گروه از قارچها برای جانداران خطرناک هستند، زیرا عموماً مولد بیماری در نزد گیاهان به حساب می آیند. می شود و در جانوران بیماریهایی مانند کچلی و گَری را ایجاد می کنند. و به طور سنتی مورد بهره برداری قرار می گیرد. قارچهای پرورشی در محیط مصنوعی با تنظیم میزان رطوبت، درجه حرارت مناسب و آماده سازی بستر به دست انسان کِشت شده و پرورش داده می شود. قارچهای چتری متعلق به زیر رده هلوبازیدیومسیت و رده بازیدیومسیت بوده و آن گروه از آنها که خوراکی هستند را اصطلاحاً ماشروم می نامند. می باشند. از قارچهای میکروسکپی مهم می توان مخمر آب جو و خمیر ترش را نام برد.
طرز پخت قارچ صدفی
اگر اسم این قارچ روی آن حک شدهبود قطعا هیچ کس با عقل سلیم آن را نمیخورد! فرشتهی ویرانگر، این اسم فریاد میزند ”من را بخور تا بمیری! “ و این به خوبی قارچهای خانوادهی آمانیتا را توصیف میکند. این قارچ حاوی دوز کشندهای از سم آماتوکسین است و مسئول بخش عظیمی از مرگهای مرتبط با قارچ است. علائم اولیهی مسمومیت با این قارچ گرفتگی عضلات، هذیان، تشنج، استفراغ و اسهال است که در عرض یک روز پدیدار میشود. متاسفانه تا این زمان ممکن است سموم در بدن جذب شدهباشد و سبب تخریب جبرانناپذیر کلیهها، و خصوصا بافت کبد شود. ممکن است در این مقطع پیوند کبد تنها گزینه برای زنده ماندن بیمار باشد. کلاهک مرگ با فرشتهی ویرانگر هم خانواده است و مانند آن ظاهری جذاب دارد. این قارچ مسئول مرگ اتفاقی و عامدانهی اکثر قربانیان است. کلاهک مرگ قدمتی طولانی دارد و با مرگ برخی از قربانیان مهم، از جمله کلادیوس، امپراطور روم، یک پاپ و یک تزار روس در ارتباط است. This article has been created by !
برای این کار میتوان از یک بشکه خالی استفاده کرد . زمان پاستوریزه کردن از وقتی محاسبه می شود که آب به نقطه جوش رسیده باشد . جهت اطمینان از شروع دمای پاستوریزه (حداقل۷۰ درجه سانتیگراد) بهتر است از دماسنج الکلی استفاده شود . سپس کاه را آبکش کرده آنرا به حال خود رها میکنند تا پس از چند ساعت خنک شود بطوریکه با لمس کردن کاه با پشت دست هیچگونه گرمایی احساس نشود. از اولین روز کشت تا مدت ۲۵ الی ۳۰ روز دما روی ۲۴ درجه سانتیگراد نگهداری شده و محیط را تاریک میکنند زیرا تابش نور مستقیم خورشید برای قارچ صدفی مناسب نیست. زمانی که کیسه کشت پاره میشود چنانچه رطوبت محیط پائین باشد سطح کاه خشک شده و بایستی با مقادیر خیلی کم بصورت اسپری آب پاشی شوند . آبیاری ممکن است روزی ۲یا ۳ بار انجام شود باید توجه داشت که آبیاری تا ۴۸ ساعت قبل از برداشت قارچها متوقف شود پس از برداشت محصول میتوان آبیاری را ادامه داد .
برای نگهداری قارچ به مدت چند روز در یخچال، بهتر است از شستشوی قارچ تا قبل از مصرف خودداری نمایید و در صورت شستن حتما” آن را در جریان هوای خنک خشک کنید. بهترین درجه یخچال برای نگهداری قارچ، یک درجه سانتیگراد بالای صفر است. با رعایت موارد فوق قارچ حداقل به مدت ۱۰ روز در یخچال (دمای ۳-۲ درجه سانتیگراد) تازه مانده و تغییر شکل نمی دهد. معمولا قارچ را بایستی فقط به صورت پخته مصرف کرد، زیرا قارچها آلوده به موادی هستند که فقط در اثر طبخ از بین می روند. ولی قارچهایی را که در واحدهای صنعتی تولید میشوند، میتوان بدون هیچ مشکلی پس از تمیز کردن مصرف کرد. کبابی کردن بهترین روش پخت قارچ است. در هنگام کبابی کردن، قارچ را در مجاورت حرارت خیلی شدید قرار ندهید. قارچ را در فاصله ده سانتیمتری آتش نگه دارید و هر طرف را به مدت کوتاهی گرما دهید.